najdujące się w sprzedaży preparaty o zawartości kolagenu hydrolizowanego pochodzenia zwierzęcego i roślinnego ze względu na strukturę pociętych, martwych włókien nie przynoszą tak widocznych rezultatów jak aktywny kolagen rybi. Oprócz preparatów kolagenowych warto dodatkowo wzbogacić swój codzienny jadłospis w produkty spożywcze zawierające białko kolagenowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Do {jadłospisu|diety|menu można wprowadzić nie jedynie świeże ryby morskie ale również galarety wołowe, wieprzowe jak również owocowe. Dla wzmocnienia włókien kolagenowych warto również wykorzystywać produkty o wysokiej zawartości witaminy C, A oraz E. Należą do nich dla przykładu żurawina, cytrusy, chili, marchew, buraki, dynia, migdały, orzechy oraz oleje roślinne.
Dostarczony w kapsułce kolagen w całości apsorbowany jest przez organizm do odbudowy komórek. Preparat wchłaniany jest bezpośrednio przez jelito i szybko przyswojony zostaje przez organizm. Aktywne białko rybiego pochodzenia dostępne jest także na rynku pod postacią lekkiej konsystencji balsamów i kremów. Kolagen do ciała poprawia stan całej skóry i przeznaczony jest do jej regularnej pielęgnacji.